Какво е pH и как да го балансираме с хума?


В последно време започна да набира скорост използването на думата „pH“ най-вече по отношение на здравето ни. Лека-полека започнахме да разкриваме капаните и опасностите, когато телата ни са подложени на „подкиселяване“ от много и различни източници.

Редица изследователи смело твърдят, че почти всичките ни здравословни предизвикателства и проблеми произтичат от киселинността или т. нар. нарушен алкално-киселинен баланс. Това е така, защото лошите бактерии, вирусите, паразитите и свръхрастежът на Кандида – всички от които са първопричини за легиони от болести с различни имена – виреят прекрасно в киселинни среди. Тук именно идва ролята на pH.

Какво трябва да знаем за pH?


Нашите тела са съставени от вода в по-голямата си част. Чрез водата, от едно място на друго, лесно се транспортират кислород, хранителни съставки и биохимикали.

Всеки един воден разтвор може да бъде неутрален, киселинен или алкален (основен). Характерът му зависи от водородния показател – pH („potential hydrogen” или буквално „потенциален водород“). Скалата, по която се определя видът, варира от 0 до 14. Водни разтвори с pH, което е по-голямо от 7, са основни (алкални), а тези с pH по-малко от 7 са киселинни. Неутрални са тези разтвори, чието pH = 7.

Защо е необходимо да се грижим за балансирано равнище на pH?


Тъй като между 50 и 60% от общото телесно тегло е вода, равнищата на pH имат отражение върху цялостния организъм и са често индикатор за здраве или за болест. Разцентриран pH означава, че равнищата му са станали твърде алкални или твърде киселинни за продължителен период. Дали дисбалансът е от единия или от другия вид, той не се приема добре от тялото.

Спазването на строг алкално-киселинен баланс в тялото и различните ни оргазни е жизнено необходим за нормалните функции на около 4000 ензима. Те са катализатор на всички биохимични процеси в клетките и тъканите, обновяват организма ни, действат като гладиатор срещу инфекции и поддържат метаболизма.

Урегулирането на нивото на pH е от такава изключителна важност, че телата ни са развили стриктни процедури, с които проследяват този баланс във всяка една клетка.

Козметичните продукти, както и нашите кожа и коса, също имат pH. Тъй като те влизат в пряк допир, е желателно стойностите им да са близки.

Кожа

Равнищата на pH в кожата варират от 4,5 до 6,5. Киселата среда благоприятства размножаването на бактериите, а пък прекомерната употреба на измиващи продукти (най-вече сапун), води до нарушаване на pH баланса на кожата, тъй като повечето са алкални. Затова, както биха ни посъветвали възрастните хора, стремежът към баланс трябва да ни е приоритет с изключителна важност.

Коса

Нормалното pH на косата е около 5,0. Ако равнищата на pH  са твърде високи, косата става алкална и това води до нейната сухота и загуба на блясък. Ако пък тези стойности са твърде ниски, косата става твърда. Затова е желателно да използваме хидратиращи продукти, които да поддържат нормалните pH равнища.

Къде е мястото на хумата?

 

Бялата хума е най-фината от всички глини, но е по-бедна от към минерален състав. Благодарение на неутралното си pH е подходяща за всички типове кожа, дори и за най-сухата. Помага при косопад, повлиява добре сухата коса и е ефективно средство срещу чупливи и белещи се нокти. Може да се използва под формата на пудра при подсечена и наранена, бебешка и детска кожа.

Взимането на бани с хума е възможен метод за безопасна детоксикация на тежки метали и химически отрови, които се отразяват на споменатия вече баланс в тялото.

Пиенето на малка доза течна хума дневно също е много ефективен метод за алкализиране на човешкото тяло.

Можем да наблюдаваме лесно равнищата на pH в тялото, чрез използването на лентички за слюнка или урина.

Знаейки какво представлява pH и как да го поддържаме, посредством разделно хранене и с помощта на хума, можем да живеем далеч по-здравословен живот, отколкото сме предполагали, че съществува. Всичко се свежда до един простичък баланс.