Красива и здрава коса с хума


Да си измием косата с кал не звучи като най-приятното нещо на света, но пък си е предизвикателство! Шегата настрана разбира се, тук говорим за хума и нейните чудати свойства.

Хумата, или глината, се окичва както с невероятни ползи за тялото, така и за косата.Тя е природно чудо, което намира приложение в много разкрасителни и лечебни процедури.

Хума за коса: С какво помага хумата на косата ни?

 

Глината, която е за продан в магазините, е мека и прахообразна субстанция. С нея много лесно и безопасно може да се приготвят домашни маски, като към готовата хумена каша (хума и топла, но не гореща или студена, вода) можем да прибавяме различни масла, според нуждите на скалпа и косата.

Разбира се, че и сама по себе си, хумате е достатъчна. Работата ѝ е да извлича като магнит всички метали и токсини от косата и скалпа. Това се дължи на силния, отрицателен, електромагнитен заряд.

По този начин се балансира нивото на рН, а освен това се осигуряват и някои основни минерали, необходими за оптималното здраве на тялото ни.

Токсични елементи могат да се натрупат с течение на времето, както посредством околната ни среда, така и от използването на  различни козметични продукти за коса: шампоани, балсами, маски, бои, вакси, спрейове, гелове, термозащити и други.  Разбира се, освен елиминирането на отровите и металите, след третирането с маската, ще имаме усещането за много чиста, мека, плътна и блестяща коса.

Различните видове хума имат различно въздействие както върху скалпа, така и върку самата коса. За да разберем коя е подходяща за нас, първо трябва да се запознаем със свойствата им.

Хума за коса: Видове хума и превъзходните им ползи за косата ни

 

Хума за коса: Сиво-зелена и зелена хума

Богати са на железен оксид и са много ефективни при извличането на мазнините от скалпа и косата. При редовна употреба на маски и продукти с хума, ще удължите чистотата и сухотата на скалпа и корените на косата с няколко дни.

Хума за коса: Бяла и кафява хума

Те са много фини и меки, с добри хидратиращи свойства. Ако имате изтощена, суха и хвърчаща коса, придружена с косопад, тези видове хума ще се погрижат чудесно за нея.

Хума за коса: Жълта хума

Този вид глина има редица благинки за косата ни. Изключително подходяща е за хора, които имат суха и чуплива коса, с цъфтящи краища.

Хума за коса: Сива хума

При проблеми със сух и лющещ се скалп, това е най-подходящата глина. Премахва пърхота, като същевременно омекотява и придава блясък на сухата коса.

Защо маската за коса с хума е по-добра от конвенционалните маски в супермаркета

 

Можем да си направим маска за коса с хума в банята. Всъщност реално ще налагаме кал в косата. Това е един изключително забавен и сигурен начин да направим косата си по-лесно „управляема“. Талази от хора се тълпят на опашки пред спа центровете за процедури с кал за тялото, но калта е поне толкова полезна и за косата.

Разглеждайки всички химически съставки в козметичните продукти за коса, които са изключително съмнително безопасни, не би трябвало да изпитваме и проблеми при поставянето на естествени съставки, като натурална хума, на косата ни.

Всъщност, това е една от причините, поради които все повече хора предпочитат да се третират с естествени продукти за грижа за косата пред тези, които се предлагат по рафтовете на супермаркетите. Когато си направим собствена маска за косата, знаем какво точно сме сложили в нея.

Няколко съвета за най-добър ефект на хумата:

  • Хумата е най-ефективна, ако се съхранява в стъклен буркан, изложен на пряка слънчева светлина, поне няколко дни преди употреба.
  • Не трябва да има никакъв контакт с метал, защото той отнема част от минералния ѝ състав, което може да доведе до неефективността на маската за коса. Затова може да се използват само глинени, стъклени или дървени предмети.
  • Също така, не трябва да се използва и прекалено гореща или студена вода за разтварянето ѝ. Хумата има най-силно действие в мокро състояние, затова не я оставяй да изсъхва.

Домашните маски не са толкова интензивни като готовите. Изисква се повече време, както за приготвянето им, така и за действието им, но всяка отделена секунда от нашето време ще ни се отблагодари с крайния резултат.

За още страхотни статии посете нашия блог – тук! )