Да, хумата може да се пие за профилактика и детоксикация на тялото. Тя извлича токсините и ги изхвърля чрез урината и потта. Пие се 1 месец и след това, се почива 1 месец. Как се пие: една чаена лъжичка се разбърква добре в 200 мл. вода и се оставя да престои 1 вечер. На сутринта, на гладно се изпива само чистата вода. Утайката се изхвърля. Коя (кой цвят) хума може да се пие: само сиво-зелената и зелената хума.

Тя може да се ползва както за разкрасяване (маски за лице и коса), така и за лечебни цели. Правят се лапи (превръзки на болните места) – вода и хума се разбъркват добре, докато стане еднородна смес. Нанася се плътно на болното място (оттоци, бучки, гнойни образования) и се държи 2-3 часа. Хумата трябва да е влажна през цялото време, за да действа. Раната се покрива с 2-3 мм. от хумената каша и се завива с памучен, влажен плат(марля). Превръзката се сменя на всеки 2-3 часа с нова. Прилага се при: заболявания на храносмилателния тракт, подагра, атеросклероза, диабет, кожни заболявания, заболявания на кръвта, черния дроб, жлъчката, бъбреците, при катаракт, глаукома и други заболявания.

Разликата е, че са добити от различни находища в България и имат различна минерална структура, а от там идва разликата и в цветовете. Едни са по-богати на железен окис други, не чак толкова. Зелената, сиво-зелената и черна хума са за мазна, проблемна кожа и такава, склонна към акне и черни точки. Червената хума е за пъпчици и петна по лицето, както и за розацея. Кафява, бяла и жълта са насочени към по суха кожа. Жълтата помага в борбата с целулита. Сива хума за комбинирана кожа. Тя много добре хидратира. Пилинг за крака, лице и тяло: Може да се прибавя към душ гел. Може да се разбърква само с вода и да се прави лек масаж на кожата(лице и тяло). Да се използва като антицелулитен продукт, както и да се прибавя към маски за лице.

Защото хумата е хигроскопична и във взаимодействие с водата, сапунът се топи/разпада. Така може да се използва само едното сапунче, а другите три да са на сухо място. Добре е да се държи върху гъба, а не в сапунерка.

От цяла България добиваме хума. Има от североизточна и от северозападна България.