Розацея и как да я преодолеем с помощта на хума

Какво е розацея?

Розацея, позната още като „проклятието на келтите“, е хронично заболяване на кожата, което води до зачервяване на тези части на лицето, които са по-изпъкнали (брадичката, носа, челото и бузите). В редки случаи могат да бъдат засегнати и шията, деколтето, очите и ушите.

Специфични симптоми на заболяването розацея

Розацеята е заболяване, съпроводено от усещането на чувство за стягане, парене и топлина по кожата на лицето. Кожата се зачервява, а времетраенето на зачервяването може да е с дни. Могат да се появят пъпки около челото, бузите и носа, които след време да се превърнат в гнойни и да се разпространят.

Причини и отключващи фактори на заболяването

 

Розацея и как да я преодолеем с помощта на хума

Ключово при третирането на розацея е ранното ѝ откриване. Един начин за намаляване на симптомите е промяна в навиците на пациентите, страдащи от нея.

Причините, или така наречените отключващи фактори, могат да бъдат много:

  • гореща или пикантна храна, кафе, газирани напитки, алкохол;
  • стрес, излагане на слънце, високи или ниски температури, вятър, горещи вани, тежки физически натоварвания;
  • използване на медикаменти, както и някои козметични продукти за кожа;
  • гастрит, колит, както и проблеми с храносмилателния тракт.

Лечение на розацея

Все още не е открит лек за заболяването, но ако се установят причините, могат старателно да се избягват, за да се облекчи състоянието на кожата. Също така има лечения с антибиотични кремове и медикаменти, които биха повлияли симптомите. В по-тежките случаи се стига и до лазерна хирургия.

Възможно е с достатъчни на брой лазерни процедури да изчезне окончателно заболяването, но е вероятно да се налагат и допълнителни и периодични процедури, за да се елиминират новообразували се капиляри.

Това заболяване засяга в по-голям процент жените, но мъжете боледуват по-тежко. След 30-годишна възраст е най-вероятно да се проявят симптомите и то най-вече при хора със светла кожа или ако лесно се зачервяват.

Много интересен факт е, че е по-малко разпространена сред пушачите, тъй като никотинът има противъзпалително действие.

Въпреки че отличителните белези на розацеята са мазна на външен вид кожа, с наличие на себум, трябва да се има предвид, че розацеята не е вид акне и третирането ѝ с продукти, предназначени за лечение на акне, няма да подобри състоянието ѝ.

Как да се гримираме, когато имаме розацея?

Розацея и как да я преодолеем с помощта на хума

Идеалният грим е минералният, тъй като не запушва порите и не е на маслена основа. Гримът също така не трябва да съдържа талк, мента, алкохол, масло от евкалипт, нито пък оцветители или изкуствени аромати. И не на последно място – много е важно да се почистват редовно четките за грим.

Мястото на хумата в лечението на розацея

Дължаща цвета си на наличието на мед и железен оксид, червената хума е не само подходяща за суха, но и за чувствителна и раздразнена кожа. Червената хума е особено полезна при розацея, а добрите ѝ свойства се дължат на нейните противовъзпалителни, заздравяващи и възстановяващи действия.

Освен че този вид хума спомага много за подобряване на кръвоснабдяването, той стимулира и обменните процеси в тялото. Тонизира кожата и подобрява цвета ѝ, както и този на лицето.

Маска за лице с червена хума

Червена хума Avia

Маската за лице с червена хума би помогнала на хора, страдащи от този вид заболяване, като облекчи симптомите му.

Как да си приготвим маската в домашни условия

Изключително важно при използването на какъвто и е да вид хума е всячески да се избягва досегът ѝ с метал. В този ред на мисли, можем да използваме дървен, глинен или стъклен съд и в него да си направим каша от хума и хладка вода. Гъстотата на хумата можем да определим сами – единственото важно нещо е тя да не се разтича.

Намазваме лицето с готовата хомогенна смес и оставяме да подейства за петнадесет минути, като периодично, ако се налага, пръскаме вода с пулвелизатор, тъй като хумата действа, само когато е в мокро състояние. След това е необходимо единствено да изплакнем с хладка вода.