Чудотворното място на хумата в борбата с упоритото акне

Как да се отървем от акнето с хума

Акнето е кожен проблем!

Акнето се появява по време на пубертета (затова е наричан още „младежки пъпки”). Отворите на мастните жлези се запушват, от което се образуват така наречените „черни точки“ (комедони) и зачервени пъпки, които имат гнойни върхове.

Акне може да се появи по лицето, по гърдите или по гърба. Неприятното при него е, че оставя белези, които много трудно могат да бъдат заличени. Това е проблем, който се среща по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

При по-голяма част от хората, акнето изчезва или отшумява при достигане на 20-годишна възраст.

Как да се храним, ако имаме акне с цел да го изчистим

Как да се отървем от акнето с хума - диета

Козметиката не би могла да се справи с акнето, ако не се обърне сериозно внимание на храната, която се приема. Диетата при акнетична кожа е добро средство за лечение и профилактика на проблема. Причините за заболяването не са на повърхността на кожата, а се крият вътре в организма и са пряко или косвено свързани със състоянието на стомашно-чревния тракт.

За да се изчисти акнето, е препоръчително да се избягват следните храни:

  • алкохол;
  • газирани напитки;
  • прясно мляко, масло и сметана;
  • вафли, сладкиши и шоколади;
  • мазно агнешко, овче и свинско месо;
  • бял хляб;
  • чипсове, пица и снакс.

Освен това е необходимо да се засили значително приемът на плодове и зеленчуци, както и да се пият по минимум 2 литра вода дневно.

Битката с акнето изисква много търпение и подходяща козметика

Как да се отървем от акнето с хума - подходяща козметика

Акнетичната кожа изисква специални грижи. Когато се започне лечение, е желателно да не се прекъсва, а напротив, нужно е да се полагат продължителни грижи, които могат да продължат с години, затова е хубаво да се въоръжим с много сериозни дози от търпение.

Ако след необходимото лечение се използва подходяща козметика, предназначена за този вид кожен проблем, постигнатите резултати ще се задържат за дълго.

За много от подрастващите, които страдат от акне, е голямо предизвикателство да се справят с него не само физически, но и психически. То е голямо изпитание, през което се налага да преминат, за да повярват в себе си и винаги да дават положителна оцена за външния си вид.

Чудотворното място на хумата в борбата с упоритото акне

Как да се отървем от акнето с хума

Поради различни и най-разнообразни причини, много хора не търсят помощ от специалист, а желаят сами да се справят с проблема. За целта, те разчитат на лечение в домашни условия с различни маски и мазила.

Има голямо разнообразие от маски с хума, които са предназначени да обекчават и да се справят с проблема. Нека първо разберем какво е действието на хумата в случаите с акне.

Хумата има свойството да почиства кожата в дълбочина и да отпушва порите. Освен че  извлича гнойта и помага да се регулира мастната секреция, хумата има също така антисептично и антибактериално действие; възстановява и заздравява наранените зони.

Маски за лице със зелена или сива хума и зелен чай

За целта, се прави гъста каша от една супена лъжица хума, една чаена лъжичка зелен чай и вода. Получената хомогенна смес се нанася върху лицето за 15-20 минути, след което отмива с топла вода.

Маски за лице със зелена или сива хума и бирена мая

За тази маска са необходими две супени лъжици хума, една супена лъжица бирена мая и вода. Хумата и бирената мая се смесват. Към тях се прибавя малко вода, за да се получи гъста каша. Маската се нанася на лицето за около 15-20 минути и се отмива с топла вода.

Акнето е често подценяван проблем, който тормози много младежи и подкопава самочувствието им точно в най-свежите им години. Ако и ти страдаш от този проблем, смени хранителния режим и се довери на чудодейните свойства на хумата, която изцяло, или поне в значителна степен, ще реши този проблем.

( За още страхотни статии свързани с хумата, посетете нашия блог! )