Целулитът – Пребори го с доказания ефект на хумата!

Целулитът – бичът за женската фигура

Целулитът, или наричан още “портокалова кожа”, е може би най-големият враг на всяка женска фигура. Борбата с него е предизвикателна и изисква сериозни запаси от постоянство и търпение. Но възможна ли е победа и как да я постигнем?

Днес питаме простичък въпрос:

„Коя жена не мечтае за стегнато дупе, изваяни крака и плосък корем?“

Едва ли има такава.

Какво всъщност представлява целулитът?

Думата „целулит“ е термин, който определя състоянието на кожата, при което релефът ѝ е нарушен поради натрупване на подкожна мастна тъкан. Това се получава, когато има нарушение на функциите и структурата на кожата.

Оказва се, че това не е просто козметичен проблем, както се заблуждават повечето жени, а е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга лимфната и кръвоносната системи на повърхността.

Целулитът е проблем, който засяга около 90% от жените и много малък процент от мъжете. Появата му невинаги е свързана пряко с теглото на човек. Може да се срещне и при слаби и при по-пълни хора. Най-големи натрупвания се наблюдават в областта на корема, ханша и бедрата.

Целулитът – Причини за неговата появаЦелулитът – Пребори го с доказания ефект на хумата!

 • наследствена предразположеност и възраст;
 • нездравословно хранене;
 • заседнал начин на живот;
 • консумация на алкохол;
 • тютюнопушене;
 • хормонални проблеми, като дисфункция на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчниците.

целулитът – Как ефективно и трайно да се избавим от него?

За най-добър и траен резултат в битката срещу целулита е важно да се спазват три основни неща:

 • здравословно хранене;
 • подходящ тренировъчен режим;
 • антицелулитни, масажни процедури.

Важно е да се поясни, че всяко едно от тези неща, приложено самостоятелно, или няма да има никакъв ефект или той ще е само повърхностен.

Антицелулитен, тренировъчен режим

Целулитът – Пребори го с доказания ефект на хумата!

Антицелулитните тренировки, които са сериозно оръжие в битката срещу целулита, трябва да са по-интензивни, за да тонизират краката и дупето. Много подходящи спортове за този вид проблем са: бягане, бързо ходене, плуване, фитнес или каране на велосипед. Желателно е тренировките да се правят сутрин на гладно, най-малко за 40 минути.

Целулитът и Здравословното хранене

За съжаление целулитът няма да може да изчезне само с активен спорт. Дори и най-интензивните тренировки няма да го прогонят, ако не вкарваме здравословно гориво в тялото. Прекалената консумация на газирани напитки, алкохол, тестени изделия,  всякакви преработени храни, с високо съдържание на консерванти, са главните виновници за наднорменото тегло и появата на целулит.

Ако не променим драстично хранителните си навици, не можем да очакваме резултати. Гладуването също е изключителна грешна и опасна стратегия.

По-скоро трябва да подбираме по-внимателно менюто си за деня. Желателно е да консумираме повече плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, пилешко месо, яйца, извара, риба, сурови ядки, пълнозърнести и богати на фибри храни.

Пиенето на вода също е водещ фактор в борбата с целулита. Освен че има прекрасно влияние върху метаболизма ни, тя ни помага да изхвърлим токсините от тялото.

Антицелулитни масажни процедури

Целулитът – Пребори го с доказания ефект на хумата!

Антицелулитните процедури са услуга, която се предлага във все повече и повече масажни, спа и медицински центрове. Резултати след определен брой процедури са наистина видими, но това е доста скъпо удоволствие, което не всяка жена може да си позволи.

Антицелулитни козметични продукти

На българския пазар се предлага голямо разнообразие от козметика, предназначена за борба с целулита. Трябва да се има предвид, че антицелулитните кремове не могат да разрешат изцяло този проблем. Това, което правят кремовете, е стягане и, до някаква степен, изглаждане на повърхността на кожата.

Един от най-добрите начини за справяне с проблема, наречен “портокалова кожа”, са домашните средства.

Чудодейните действия на хумата при битката с целулита

Жълтата хума е чудесен избор в борбата срещу целулита. Тя има свойството да изтегля натрупаните токсини и мазнини под кожата. Има няколко начина за приложението ѝ.

 • Приготвяне на хумена вана, за коята ще са ни необходими 500 гр. жълта хума. Престоят във ваната да не е повече от 15 минути, след което тялото трябва да се измие  с хладка вода.
 • Друг лесен начин е направата на хумена каша, с която се масажират проблемните участъци с леки движения, които трябва да са в посока отдолу нагоре (от коленете към седалището).

Битката с целулита определено е трудна. Изисква се много търпение и постоянство, но вярваме, че всяко усилие ще си е струвало, когато след време видим постигнатите резултати.