Хумата и магията ѝ за красива кожаОще в дълбините на древността се е използвала хума заради несравнимите ѝ свойства и възможността ѝ да лекува и разкрасява.

Благодарение на могъщите си абсорбиращи действия, хумата е чудесна както за външно, така и за вътрешно ползване. Освен универсално лекарствено средство, хумата е и незаменима помощница в поддържането на красива кожа.

Видове хума и техните чудати свойства

Преди да започнем с ползите ѝ за грижата за кожата, трябва да разгледаме и редицата различни видове глина, които са с различни действия и благинки за подхранването и красотата на кожата.

Зелена хума

Частици на силициевия диоксид е една от основните ѝ съствки. Зелената глина има превъзходен абсорбиращ капацитет, почиства, пречиства и избистря кожата. Извлича се ръчно и е много чиста, мека и ревитализираща. Подходяща е за мазна кожа.

Сиво-зелена хума


Изключително богата е на железен оксид. Много е подходяща при извличане и елиминиране на мазнините от кожата. Препоръчва се при себорея, дерматитни проблеми и акне. Стяга и тонизира отпусната кожа.

Сива хума


Различното при нея е, че е по-еластична и жилава в сравнение с другите хуми. Овлажнява и хидратира. Може да се използва за всеки тип кожа.

Черна хума


Богата е на магнезий, силиций, калций, натрий, калий, цинк и други минерали. Подходяща е за кожа, която лесно образува черни точки, страдаща от пъпки, възпаления и алергични обриви. От далечни времена се прилага и при процедури за отслабване.

Червена хума


Слави се с високо наличие на железен оксид и мед. Богата е на микроелементи. Подходяща е при силнораздразнителна, суха и чувствителна кожа. Препоръчва се за лица, страдащи от розацея.

Бяла хума


Богата на минерали, бялата хума е нежна и по-малко абсорбираща глина, която ефективно избистря, почиства, тонизира и омекотява кожата. Особено добра е за суха, зряла или чувствителна кожа.

Кафява хума


Много фин вид, характеризиращ се с мека консистенция. Свойствата ѝ са да хидратира и регенерира сухата, повяхнала и чувствителна кожа.

Жълта хума


Богата на калий, кислород и желязо. Жълтата хума възстановява здравословното излъчване на кожата. Тонизира, освежава и избистря тена. Подходяща е за по-сухи и отпуснати кожи. Помага и при тежката борба с целулита.

Пилинг


Предлага се в натуралния вид, в който се добива. Няма никаква допълнителна обработка. Много фин и нежен към кожата, но с чудесно ексфолиращо действие. Подходящ е за всеки тип кожа.

Спа процедури и как да използваме и поддържаме хумата активна

В процедурите за разкрасяване и поддържане на прекрасна и здрава кожа, хумата държи едно от ключовите места. Широко се използва и в различни видове спа процедури.

В геотерапията (използване на минералите по вътрешен или външен път), хумата може да се прилага под формата на маски, катаплазми (топла лапа, запарка) или хумени бани, като това е в зависимост от областта на тялото, която се лекува.

Ако нямаш възможност и време за спа процедури, можеш и сам да си направиш спа у дома. Взимаш зелена, сиво-зелена или сива хума и я разтваряш във вана с чиста вода. За да се разтовариш от ежедневието и стреса е необходиомо да постоиш поне 10-15 минути в хумената вода. Тя ще помогне както на кожата ти отвън, така и на тялото ти отвътре, да се освободи от стреса, натрупан от ежедневните дейности.

От съществено значение е да се има предвид, че хумата  се активира, само когато се намокри. Веднъж активирана, не трябва да ѝ се позволява да изсъхне. За целта, когато е необходимо, периодично впръсквай вода с пулвелизатор, за да поддържаш влажността ѝ върху кожата.