Целулита – бичът за женската фигура

Нека се попитаме простичък въпрос:

„Коя жена не мечтае за стегнато дупе, изваяни крака и плосък корем?“

Едва ли има такава.

Целулитът, или наричан още “портокалова кожа”, е може би най-големият враг на всяка женска фигура. Борбата с него е предизвикателна и изисква сериозни запаси от постоянство и търпение. Но възможна ли е победа и как да я постигнем?

Какво всъщност представлява целулитът?

Думата „целулит“ е термин, който определя състоянието на кожата, при което релефът ѝ е нарушен поради натрупване на подкожна мастна тъкан. Това се получава, когато има нарушение на функциите и структурата на кожата.

Оказва се, че това не е просто козметичен проблем, както се заблуждават повечето жени, а е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга лимфната и кръвоносната системи на повърхността.

Целулитът е проблем, който засяга около 90% от жените и много малък процент от мъжете. Появата му невинаги е свързана пряко с теглото на човек. Може да се срещне и при слаби и при по-пълни хора. Най-големи натрупвания се наблюдават в областта на корема, ханша и бедрата.

Причини за появата на ненавиждания от всички жени целулит

Причини за появата на ненавиждания от всички жени целулит

 • наследствена предразположеност и възраст;
 • нездравословно хранене;
 • заседнал начин на живот;
 • консумация на алкохол;
 • тютюнопушене;
 • хормонални проблеми, като дисфункция на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчниците.

Как ефективно и трайно да се избавим от целулита?

За най-добър и траен резултат в битката срещу целулита е важно да се спазват три основни неща:

 • здравословно хранене;
 • подходящ тренировъчен режим;
 • антицелулитни, масажни процедури.

Важно е да се поясни, че всяко едно от тези неща, приложено самостоятелно, или няма да има никакъв ефект или той ще е само повърхностен.

Антицелулитен, тренировъчен режим

Антицелулитен, тренировъчен режим

Антицелулитните тренировки, които са сериозно оръжие в битката срещу целулита, трябва да са по-интензивни, за да тонизират краката и дупето. Много подходящи спортове за този вид проблем са: бягане, бързо ходене, плуване, фитнес или каране на велосипед. Желателно е тренировките да се правят сутрин на гладно, най-малко за 40 минути.

Здравословно хранене

За съжаление целулитът няма да може да изчезне само с активен спорт. Дори и най-интензивните тренировки няма да го прогонят, ако не вкарваме здравословно гориво в тялото. Прекалената консумация на газирани напитки, алкохол, тестени изделия,  всякакви преработени храни, с високо съдържание на консерванти, са главните виновници за наднорменото тегло и появата на целулит.

Ако не променим драстично хранителните си навици, не можем да очакваме резултати. Гладуването също е изключителна грешна и опасна стратегия.

По-скоро трябва да подбираме по-внимателно менюто си за деня. Желателно е да консумираме повече плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, пилешко месо, яйца, извара, риба, сурови ядки, пълнозърнести и богати на фибри храни.

Пиенето на вода също е водещ фактор в борбата с целулита. Освен че има прекрасно влияние върху метаболизма ни, тя ни помага да изхвърлим токсините от тялото.

Антицелулитни масажни процедури

Антицелулитни масажни процедури

Антицелулитните процедури са услуга, която се предлага във все повече и повече масажни, спа и медицински центрове. Резултати след определен брой процедури са наистина видими, но това е доста скъпо удоволствие, което не всяка жена може да си позволи.

Антицелулитни козметични продукти

На българския пазар се предлага голямо разнообразие от козметика, предназначена за борба с целулита. Трябва да се има предвид, че антицелулитните кремове не могат да разрешат изцяло този проблем. Това, което правят кремовете, е стягане и, до някаква степен, изглаждане на повърхността на кожата.

Един от най-добрите начини за справяне с проблема, наречен “портокалова кожа”, са домашните средства.

Чудодейните действия на хумата при битката с целулита

Жълтата хума е чудесен избор в борбата срещу целулита. Тя има свойството да изтегля натрупаните токсини и мазнини под кожата. Има няколко начина за приложението ѝ.

 • Приготвяне на хумена вана, за коята ще са ни необходими 500 гр. жълта хума. Престоят във ваната да не е повече от 15 минути, след което тялото трябва да се измие  с хладка вода.
 • Друг лесен начин е направата на хумена каша, с която се масажират проблемните участъци с леки движения, които трябва да са в посока отдолу нагоре (от коленете към седалището).

Битката с целулита определено е трудна. Изисква се много търпение и постоянство, но вярваме, че всяко усилие ще си е струвало, когато след време видим постигнатите  резултати.